باشگاه خبری فراساحل: ایران ۲۹ شرکت نفتی بینالمللی از جمله شرکتهای بزرگی نظیر توتال و شل را برای شرکت در مناقصههای مربوط به پروژههای توسعه میادین نفت و گاز این کشور واجد شرایط دانسته است. به گزارش باشگاه خبری فراساحل و به نقل ازخبرگزاری تسنیم، موسسه استراتفور در گزارشی اعلام کرد، ایران 29 شرکت نفتی بین المللی از جمله شرکتهای بزرگی نظیر توتال و شل را برای شرکت در مناقصههای مربوط به پروژههای توسعه میادین نفت و گاز این کشور واجد شرایط دانسته است. شرکتهای کوچک و متوسطی نظیر وینترشل، انی، لوک اویل، پتروناس، سینوپک و شرکت ملی نفت فراساحل چین نیز جزو این شرکتها هستند. تهران خود را برای برگزاری دور نخست مناقصههای مربوط به پروژههای توسعه میادین نفت و گاز خود در سه ماهه نخست سال 2017 آماده میکند.
این قدام در شرایطی صورت میگیرد که تردیدهایی در مورد پایدار ماندن توافق هسته ای منعقده در سال 2015 به وجود آمده است. این مناقصهها پس از آن برگزار میشود که موافقتنامه غیرالزام آوری در ماههای گذشته با چند شرکت خارجی برای مطالعه میادین نفتی و گازی مختلف به امضا رسیده است. پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا به فضای عدم قطعیت موجود در مورد سرمایه گذاری در ایران افزوده است. بر خلاف تحریمهای اتحادیه اروپا علیه ایران، تحریمهای دولت آمریکا پس از توافق هستهای لغو نشده، بلکه تنها تعلیق شدهاند. ساختار حقوقی آمریکا از تحریم ایران و تحریم ثانویه شرکتهای غیر آمریکایی طرف همکاری با ایران حمایت میکند. علیرغم اقدام دولت اوباما در تعلیق تحریمها، ترامپ ممکن است شروع به اجرای مجدد این تحریمها کند.
چنین اقدامی برای ایران که به شدت نیازمند انعقاد قراردادهایی در حوزه انرژی با شرکتهای خارجی است چالش برانگیز خواهد بود. حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران بخش عمده ای از زمان خود را صرف احیای بخش نفت و گاز ایران کرده و تکمیل قراردادهای نفتی قبل از انتخابات ریاست جمهوری ماه می به او کمک خواهد کرد تا رای دهندگان را متقاعد کند که دوران ریاست جمهوری وی دوران موفقی بوده است. رقبای دولت روحانی استدلال میکنند که این قراردادها کنترل منابع انرژی ایران را به شرکتهای غربی میسپارد. اما بدون استفاده از تلکنولوژی و سرمایه گذاری خارجی، ایران نمیتواند تولید نفت خود را به 6 میلیون بشکه در روز، یعنی رقمی که پیش از پیروزی انقلاب اسلامی تولید میکرد برساند.
به محض اینکه شرکتهای اروپایی بیشتری قراردادهایی را با ایران منعقد کنند، وضع مجدد تحریمها علیه ایران از سوی دولت دونالد ترامپ دشوارتر خواهد شد، زیرا چنین تحریمهایی به متحدان آمریکا لطمه خواهد زد. شرکت بریتیش پترولیوم از ترس تحریمهای پابرجای دولت آمریکا و احتمال وضع مجدد تحریمها توسط دولت دونالد ترامپ ترجیح داده در پروژههای جدید نفتی ایران مشارکت نکند. این مسئله میتواند برای 29 شرکتی که همچنان به دنبال سرمایه گذاری در ایران هستند چالش برانگیز باشد. اما ایران قراردادهای جدید نفتی را به گونه ای طراحی کرده که به اندازه کافی برای شرکتهای خارجی جذاب باشد و بتواند آنها را به سرمایه گذاری در ایران تشویق کند، هرچند که جزئیات این قراردادها هنوز نهایی نشده است.
کد خبر : 3066
ارتباط با سردبیر : info@opc.ir